joi, 9 iunie 2016

CINSTE EROILOR!



Înălţarea Domnului sau Ispasul, cum mai este numită în popor, se sărbătoreşte, în fiecare an, la 40 de zile de la Paşte, de fiecare dată joia, ziua fiind totodată sărbătoarea Eroilor în Biserica Ortodoxă Română.În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4mai 1920, s-a stabilit ca această zi să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul Înălţării Domnului, iar România a devenit ţara care îi 
 comemorează atât pe eroii români, cât şi pe cei străini.Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles unde ţările beligerante s-au obligat, prin semnarea tratatului, la întreţinerea mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile
statelor respective, precum şi a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948, data a fost schimbată la 9 mai, dar, ulterior, s-a revenit la data iniţială. În această zi în  toate bisericile din ţară şi din  străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirii neamului.
Cum e firesc, şi la Ştorobăneasa au bătut clopotele pentru eroii neamului, în memoria cărora, în centrul satului dăinuie  de decenii un monument comemorativ. Aici au venit astăzi elevii, însoţiţi de dascălii lor, să aducă flori şi un omagiu celor pe care nu i-au cunoscut, dar despre ale căror fapte de vitejie au aflat de la părinţi şi bunici. După slujba religioasă, oficiată de preotul comunei, elevii au prezentat un scurt moment artistic dedicat eroilor, iar urmaşii celor dispăruţi, prezenţi la eveniment, au împărţit dulciuri şi ouă roşii de sufletul eroilor.
A fost un eveniment emoţionant pentru întreaga asistenţă, dar mai ales pentru copii, care , încolonaţi frumos, au plecat spre şcoală, lăsându-le eroilor  speranţa că vor veni şi la anul să-i omagieze.
Ce poate fi mai înălţător decât să-ţi cinsteşti eroii!
Felicitări cadrelor didactice şi Primăriei Ştorobăneasa pentru acest moment emoţionant!

Niciun comentariu: