joi, 2 iunie 2016

AICI SUNT BANII A.F.M ?

 Lunga perioadă de dictatură comunistă a marcat profund evoluţia comunităţilor rurale din ţara noastră, dar mai ales din judeţul nostru. Situaţia economico-socială s-a degradat continuu, datorită depopulării masive, a infrastructurii deficitare şi chiar a izolării
informaţionale. Astăzi, numărul comunităţilor interesate în propria dezvoltare este în creştere. Cu toate acestea, ele nu dispun, încă, de cunoştinţele necesare iniţierii şi implementării unor programe de dezvoltare comunitară.
 Asta, pentru că mai multe persoane, care au ajuns în funcţii publice importante, au reuşit să toace sume mari de bani pentru a-şi satisface propriile capricii sau pe cele ale baronilor judeţeni, dar nimic care să reprezinte ceva pentru cetăţeanul de rând.
Aşa a apărut moda parcurilor la sate. Şi... ce s-a gândit A.F.M (Administraţia Fondului pentru Mediu)? Să dea nişte sume colosale primarilor, ca să aibe şi ei ce să cheltuiască. Aceştia, în loc să folosească banii pentru nişte investiţii necesare comunităţii, de pildă, canalizare  sau reţele de alimentare cu apă, au văzut drept soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii mediului, amenajarea sau reamenajarea unor parcuri de agrement. Şi, nu că am avea ceva împotriva parcurilor, dar în cazul multora dintre ele, edilii şi-au bătut joc de fondurile primite, realizând nişte proiecte de care s-a ales praful.
Un exemplu de prost gust şi superficialitate îl reprezintă "Parcul eroilor" din Ştorobăneasa. Cândva, acesta era locul unde se comemorau eroii satului,căzuţi în lupta pentru apărarea patriei. De ziua eroilor, aici se desfăşura o adevărată lecţie de istorie prezentată de profesorii şcolii. Se adunau mulţi săteni să asiste la slujba religioasă, pe care preotul o ţinea în memoria celor căzuţi la datorie şi să urmărească programul artistic dedicat eroilor, realizat de elevii celor două şcoli, îndrumaţi de dascăli. Astăzi nimic nu mai aminteşte de jertfa eroilor, deşi prin denumire, asta ar trebui să reprezinte acest loc. Înfăţişarea sumbră a parcului cu doi-trei pomi şi alei în cruce, nu atrage pe nimeni să-l viziteze. Doar nişte prichindei vin aici să-şi petreacă orele de joacă pe furiş, fiindcă vice-primarul se înfurie când îi vede jucându-se pe "gazon" şi îă dă afară.
Dar mai e "un lucru mai fenomenal": aleile parcului au fost pavate recent cu piatră de pavaj din faţa Primăriei. De ce? Pentru că aşa "vrea muşchii" primăriţei: să schimbe pavajul ori de câte ori are chef!  Dar nu de alei fără pavaj ne împiedicam noi, însă cele două firme de construcţie agreate de Ionica, trebuie să supravieţuiască şi neapărat din banii publici. Firme obscure, în pragul falimentului, se ocupă şi ele cu mici cârpeli pe la Ştorobăneasa. Şi asta de ceva vreme. "Dragostea" dintre Ionica şi aceste firme este, desigur, una interesată: sunt ţeluri mult mai mari, care îi ţin uniţi câtă vreme e necesar.  Se pare, însă, că nimănui nu-i pasă. Oamenii s-au obişnuit cu anomaliile şi vor continua să plătească pentru incompetenţa unora, pentru că sistemul a fost în aşa fel conceput, încât aceştia să nu se poată implica în deciziile de interes public.
Totuşi, suntem curioşi să aflăm câţi bani s-au cheltuit pentru schimbarea pavajului de la Primărie şi montarea celui vechi pe aleile parcului, pentru plata lucrărilor de pavaj executate de firmele de construcţie şi pe-ai cui bani,şi dacă la reamenajarea parcului au fost investiţi toţi banii primiţi de la A.F.M.?

Niciun comentariu: