marți, 14 iunie 2016

TRAI NENEACĂ, PE BANII LUI "416!"

 Se spune că munca îl înnobilează pe om. La Ştorobăneasa multe persoane nu mai cred acest lucru, mai ales cele care se încadrează în Legea nr.416/2001, privind venitul minim garantat. Acestea dau bir cu fugiţii când e vorba să muncească în folosul comunităţii pentru banii pe care îi primesc de la stat,neînţelegând  că acest sprijin financiar nu este un ajutor social, ci trebuie să presteze diverse munci în folosul acestei comunităţi. La Ştorobăneasa nu există motive să ne plângem că nu s-ar găsi de lucru pentru aceşti beneficiari de sprijin financiar, deoarece pot munci , de pildă, la ecologizare, la curăţat şanţuri şi podeţe, la menţinerea curăţeniei în comună.
Şi, fiindcă vorbim de curăţenie, iată o dovadă a modului cum au înţeles benefiaciarii Legii 416 să-şi îndeplinească datoria, conform prevederilor acestei legi.În urmă cu puţin timp aici,în parc, au fost comemoraţi eroii neamului, eveniment marcat cu emoţie de elevii şcolii Vasile
Racottă , care au acoperit piatra funerară cu multe flori şi steguleţe tricolore. Cu fiecare zi care a trecut, florile s-au ofilit, iar monumentul trebuia curăţat. Primăria a repartizat câteva persoane de la "416" să strângă gunoiul, dar nu a urmărit cum se execută această sarcină. Astfel, oamenii au venit, au văzut, s-au aşezat pe o băncuţă şi au stat acolo până s-a încheiat programul de lucru, lăsând parcul aşa cum l-au găsit. Noroc, că mai există printre noi oameni cu spirit civic, de exemplu d-na vânzătoare de la magazinul de "Pompe funebre" de vis-a-vis, care a luat mătura şi a strâns gunoiul în locul celor care primesc bani pentru asta. Primăria ştie că mulţi dintre cei încadraţi la Legea 416 sunt oameni în putere care pot să muncească, dar care preferă să stea acasă sau să se mai ducă cu ziua,pe ici, pe colo. Aşa se face că, la prestaţie nu vin titularii de venit minim garantat, ci copiii acestora, fără chef de muncă şi cu gândul doar să facă act de prezenţă şi părinţii lor să fie pontaţi pentru cele opt ore de prestaţie ca să-şi primească banii.Iar de angajare nici nu poate fi vorba! De ce să se angajeze şi să muncească opt ore pentru 800 lei, când ei pot lua câteva sute de lei de la stat pe degeaba, plus alte câteva sute de lei pe lună muncind ca zilier unde primesc şi mâncare şi ţigări şi transport. Păi, nu e mai bine să stea ei aşa, pe spinarea statului? Cu toate acestea, Guvernul vrea să le creeze avantaje. Conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii, de la 01.01.2017, ar urma să intre în vigoare, "venitul minim de inserţie", o comasare a trei venituri: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Astfel, persoanele care beneficiază de venitul minim garanta, în cuantum de 260 de lei pentru o persoană singură, vor putea primi, dacă legea va fi adoptată, până la 700 lei /lună, un venit mai mult decât mulţumitor pentru cineva care nu munceşte.  Cum ar spune Caragiale, "trai neneacă, pe banii babachii... adică ai statului". În aceste condiţii, probabil, numărul asistaţilor social va creşte, mai ales în mediul rural unde oricum, locurile de muncă sunt puţine ( la Ştorobăneasa deloc) şi prost plătite.

Niciun comentariu: