duminică, 15 mai 2016

EPOPEEA EMITERII TITLURILOR DE PROPRIETATE

Conform ultimilor statistici, la nivel naţional sunt şi acum foarte multe cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate nesoluţionate. Nici la Ştorobăneasa situaţia nu e roză. Mulţi cetăţeni se plâng de faptul că Primăria tergiversează emiterea titlurilor de proprietate.Asta, în condiţiile în care candidaţii la postul de primar au promis în fiecare campanie electorală soluţionarea cererilor de recxonstituire a dreptului de proprietate. Pentru a-i ajuta în demersurile lor de a dobândi titlurile de proprietate, ne-am interesat pentru ei şi suntem în măsură să le oferim următoarele informaţii:
- ultimul termen legal de depunere a unei cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor din materia fondului funciar a fost cel definit prin Legea nr. 247/2005, modificat ulterior, respectiv, 30 noiembrie 2005. Începând cu această dată se calculează cele 45 de zile stabilite prin art.79 alin.(4) din HG 890/2005:
- cererile, însoţite de actele doveditoare, împreună cu anexele prevăzute de alin.(2), se înaintează de către preşedintele comisiei locale la comisia judeţeană pentru verificarea şi validarea acestora, în termen de cel mult 45 de zile de la data înregistrării de către petent.
Deci, conform acestui termen maxim, soluţionarea cererii de către comisia locală, în ipoteza că cererile au fost depuse în data de 30 noiembrie 2005, ultima zi, ar fi trebuit să fie definitivată şi înaintată la comisia judeţeană până la data de 16 ianuarie 2006. Comisia locală, nerespectând acest termen imperativ, stabilit prin lege, a încălcat legea.
Conform art.2 alin.(2) din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ: "se asimilează actelor administrative unilaterale şi refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim ori, după caz, faptul de a nu răspunde solicitantului în termen legal."
În concluzie, dacă sunt persoane care nu au primit niciun răspuns de la comisia locală din anul 2005 şi până acum, trebuie să ştie că, potrivit textelor de lege citate, erau îndreptăţiţi să depună o plângere la judecătorie, imediat după data de 16 ianuarie 2006, prin care puteau să ceară în mod direct instanţei, să li se reconstituie dreptul de proprietate pretins. Dacă, din diverse motive, nu toate persoanele au procedat aşa, iar comisia locală continuă şi acum tergiversarea, acestea pot depune o plângere în acest moment, sub rezerva să consulte un avocat care să o redacteze şi care să le reprezinte, pregătind anterior probatoriul cerut în procesele funciare.


Niciun comentariu: