duminică, 24 aprilie 2016

ARGUMENT


                      Reforma politică greoaie şi eterna tranziţie spre o economie de piaţă au făcut ca situaţia economico-socială din România, mai ales din mediul rural, să nu se îmbunătăţească nici după 1989. Chiar dacă astăzi există un număr în continuă creştere de comunităţi interesate în propria dezvoltare, ele nu dispun de cunoştinţele necesare iniţierii şi dezvoltării unor programe de dezvoltare comunitară.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a vehiculat tot mai mult ideea că o democraţie adevărată presupune participarea cetăţenilor la viaţa societăţii. Dar, ca să poată participa la decizia publică, cetăţeanul trebuie să fie informat, trebuie să fie responsabil. O democraţie puternică se bazează pe existenţa unei comunităţi de cetăţeni uniţi prin interese şi obiective comune, dispuşi să acţioneze împreună pentru binele comunităţii. Numai prin cooperare şi angajare civică cetăţenii pot determina autorităţile să ia cunoştinţă de cererile lor şi să acţioneze pentru a le satisface.
Pornind de la premiza că informarea este vitală unei relaţii eficiente între Administraţia Publică Locală şi cetăţeni, a luat fiinţă "Trupa de şoc", care îşi propune, pe lângă dezvăluirea neregulilor şi abuzurilor comise de autorităţi, să promoveze imaginea comunei Ştorobăneasa, să prezinte evenimente, opinii şi atitudini, viaţa rurală cu bune şi rele. În acset sens, membrii colectivului de redacţie au purtat discuţii cu sătenii asupra neimplicării lor în problemele de interes public şi au constatat că refuzul implicării are la bază şi un grad ridicat de neîncredere faţă de capacitatea autorităţilor locale de a lua în seamă propunerile lor. Aşa-zisele "consultări" ale sătenilor de către autorităţi s-au dovedit a avea doar un caracter formal. Totuşi, sătenii recunosc importanţa participării la actul deciziei, dar cultura lor participativă rămâne la nivel scăzut, ea funcţionând mai cu seamă în situaţia în care interesele personale le sunt afectate. Sătenii s-au plâns şi de faptul că nu sunt informaţi suficient, iar fără informaţie nu se pot implica în problemele de interes public.
Aceştia consideră că, dacă nu pot să beneficieze de informaţie cu caracter public, înseamnă că nu poate fi vorba de o Administraţie Publică Locală transparentă, responsabilă şi democratică.
De aceea, "Jurnalul satului" îi invită pe cetăţenii comunei şi nu numai, să-şi exprime opiniile, să facă propuneri, sugestii şi să ia atitudine cu privire la activitatea politico-administrativă a Administraţiei Publice Locale.
Pentru contact, ne găsiţi pe facebook sau la adresa de e-mail:jurnalul.satului@gmail.com

Niciun comentariu: